Khamis, 16 Februari 2017

Gunung Taal Pulau Luzon

       Kedudukannya di tengah tasik di Pulau Luzon menarik minat saya untuk melihat sendiri keistimewaan Gunung Taal ini. Pada January 2017 saya dan 3 orang teman ke sini dengan mengambil pakage "privert trip" dari Manila. Walaupun ketinggiannya tidak sampai 400 mdpl, namun perjalanan ke gunung ini yang lain dari gunung biasa saya daki, mengundang minat kami untuk ke sini.


       Gunung Taal berada di tengah Tasik Taal di bandar Tagaytay di daerah Batangas, berjarak 50 kilometer di selatan bandar Manila. Perjalanan kami bermula seawal jam 7:00 pagi dari Manila manaiki van yang disewa. Perjalanan mengambil masa sekitar 2 jam.


      Kami sampai di Green Resort tepi Tasik Taal sekitar jam 9:00 pagi dan di resort ini kami diberi sedikit taklimat mengenai Gunung Taal sebelum meneruskan perjalanan menuju destinasi. Gunung Taal merupakan gunung berapi kedua aktiv di Filipine setelah Gunung Mayon. Gunung ini sesuai dikunjungi dari bulan Ocktober sehingga akhir bulan June iaitu di musim panas.      Kami kemudian menaiki bot ke Kampung Talisay di kaki Gunung Taal. Gunung Taal berada di Banjaran Tagaytay dan perjalanan menaiki bot berbentuk tradisional ini mengambil masa sekitar 20 hingga 30 minit. Tasik Taal merupakan tasik terbesar di Pulau Luzon dan kedalamannya melebihi 100 meter.

       Sampai di Kampung Talisay kami melaporkan diri di Pejabat Gunung Taal. Ada 2 cara untuk ke Gunung Taal dari sini iaitu samada kita berjalan kaki atau menunggang kuda. Terdapat banyak kuda untuk disewa jika pengunjung tidak mampu berjalan ke gunung ini, dan kadar bayarannya pula adalah sekitar 600 Peso untuk pergi dan pulang.

        Ada 4 jalur ke Gunung Taal ini iaitu Daang Kastila Trail yang paling mudah dan mengambil masa sekitar 45 minit hingga 1 jam, Calauit Trail yang menghala terus ke bawah kawah tasik yang mengambil masa sekitar  1 hingga 2 jam trekking, Mt Tabaro Trail yang mengambil masa sekitar 5 jam dan Ambassador Trail. Kami memilih trail paling mudah iaitu Daang Kastila Trail. Di awal perjalanan kami menyusuri jalan kampung hingga pinggir  hutan. Jalur pasir hitam agak landai tapi berdebu dan kami kongsi trek itu bersama kuda yang beropesi membawa penumpang menyebabkan trek lebih berhabuk.


      Jalur agak terbuka dan panas. Sepanjang trek ke kawah tasik kami melihat panorama indah Tasik Taal. Dikatakan terdapat sekitar 47 puncak di Gunung Taal ini. Setelah trekking hampir 1 jam kami sampai di menara salah satu puncak Gunung Taal. Dari atas menara ini kami melihat sekitar Gunung Taal yang di kelilingi tasik.
      Dari sini kami dapat melihat Gunung Maculot dan terdapat gerai menjual minuman dan makanan ringan juga. Kami kemudian ke "red lava" di hujung trek. Untuk ke "red lava" ini pengunjung dikenakan bayaran tambahan 50 Peso seorang. Terdapat pulau kecil di tangah tasik, ini bermakna pulau kecil ini terletak di dalam tasik, tasik ini pula terletak di Gunung Taal dan Gunung Taal ini pula di tengah Tasik Taal di Pulau Luzon. Ini merupakan pembentukan alam yang sangat unik dan menarik.    Setelah berada hampir 2 jam di atas kawah Gunung Taal, kami bergerak turun ke Kampung Talisay melalui jalur yang sama kami naik. Sampai di sana kami berehat sebentar dan terus menaiki bot menuju Green Resort dan pulang ke Manila. Terima kasih Allah.
Nota:
1- Masa sesuai ke Gunung Taal adalah dari bulan October hingga akhir June.
2- Jika pergi sendiri, bas ke bandar Tagaytay boleh diambil dari Stesen Bas Pedro Gill, Costal Terminal. Kemudian menaiki teksi motosikal ke tasik dan mengambil bot ke Kampung Talisay.
3- Bayaran tiket ke Gunung Taal 100 Peso seorang dan jika terus ke "red lava" pula tambahan 50 peso seorang dikenakan.
4- Bawa dan pakai pelindung hidung dan mulut (facemask) kerana trek berdebu dan berhabuk.
5- Bawa dan pakai topi, day crime, sun glas, dan sebagainya kerana trek terbuka dan agak panas.

Itinerary:
07:00- Berangkat menaiki van menuju Batangas.
09:00- Sampai Green Resort dan mendengar taklimat
09:30- Menaiki bot menuju Kampung Talisay
10:00- Lapor diri di Pejabat Gunung Taal dan mula trekking.
11:00- Sampai kawah Gunung Taal.
12:30- Bergerak turun.
13:00- Menaiki bot pulang ke resort.
14:10- Bergerak pulang ke Manila.
15:30- Sampai Manila.


2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Best kan kakju👍🏽👍🏽

Jurimah Ariffin berkata...

best jugak sebab cuaca bagus...tambahan pula gunung ini agak santai..