Selasa, 13 Oktober 2020

Mendaki Gunung Siku Cameron Highlands dari BHPertol.


Saya mengikuti seorang teman yang juga seorang guide yang membawa sekumpulan pendaki ke Gunung Siku Cameron Highlands ini pada awal October 2020. Perjalanan kami bermula di stesen minyak BHPetrol, sesudah sarapan di gerai sebelah Masjid Kampung Raja. Setelah semua bersedia, kami menyeberangi jalan raya di hadapan stesen minyak tersebut dan menyusuri kawasan kebun sayur milik persendrian. 

                                        

Sampai di tengah kawasan perkebunan, kami berkumpul semula dan Faizal selaku ketua guide pagi itu memberi sedikit taklimat dan penerangan mengenai jalur ke puncak yang akan kami lalui nanti. Setelah berkenalan sekadarnya, kami meneruskan perjalanan mendaki Gunung Siku ditemani tiga orang guide kerana bilangan kami sekitar 20 orang. 


                                       

Seperti kebanyakkan trek gunung di Tanah Tinggi Cameron Highlands, jalur menuju puncak Gunung Siku berbecak. Disebabkan kedudukkan gunung ini di tanah tinggi, semakin menghampiri puncak, lagi lebat hutan lumut yang kami tempuhi. Kebanyakan pendaki akan menghabiskan masa berfoto di kawasan yang sinonim dengan cerita wayang "Lord Of The Ring" ini.

Saya sampai di puncak Gunung Siku di ketinggian 1916 mdpl pada jam 11:15 pagi. Cuaca hari itu cerah dan kami dapat melihat puncak- puncak gunung lain seperti puncak Gunung Bah Gading, Yong Belar, Irau, Yellow dan beberapa puncak lain di Banjaran Titiwangsa yang menjadi tunjang dan pasak bagi mengukuhkan kedudukan Tanah Tinggi Cameron Highlands di peta Malaysia. 
Kami mulai turun sekitar jam 13:30 petang dan sampai di kebun sayur di hadapan Stesen Minyak BHPetrol pada jam 15:00 petang. Nasib kami agak baik kerana jalur yang dilalui kurang berlumpur. Setibanya kamu di bawah, hujan mula menyimbahi bumi. Terima kasih Allah.

Nota:
1. Pendakian ke Gunung Siku wajib mohon permit dari Jabatan Perhutanan Negeri Pahang.
2. Wajib ambil guide. 
Rekomen guide:
A. Faizal tel:011 21586990
B. Yoyo tel:013 5179192

Itinerary:
07:00 Sarapan di gerai sebelah Masjid Kampung Raja.
07:30 Bertolak ke BHPetrol. Parking kereta di sana.
08:20 Start mendaki.
11:15 Sampai Puncak Gunung Siku.
13:30 Bergerak turun.
15:00 Sampai bawah di BHPetrol.

Tiada ulasan: