Selasa, 28 Jun 2022

Mendaki Bukit Batu Putih Port Dickson


Saya dan tiga teman mendaki ke bukit yang popular di Port Dickson ini pada bulan June 2022. Dari tempat penginapan kami di Port Dickson, kami memandu sehingga ke pintu masuk Taman Eko Rimba Tanjung Tuan. Di sini terdapat pondok pengawal dan kami bertanya kepada pengawal mengenai jalur pendakian ke Bukit Batu Putih. Menurut pihak yang menjaga kawasan Taman Eko-Rimba Tanjung Tuan, kami perlu mendaki sedikit mini tar ke Rumah Api Tanjung Tuan dan tidak jauh dari rumah api tersebut terdapat simpang di sebelah kanan menuju ke Bukit Batu Putih.Kami meneruskan perjalanan ke Rumah Api Tanjung Tuan dahulu sebelum membelok menyusuri jalur ke Bukit Batu Putih. Setelah melawat rumah api dari luar dan merakam beberapa keping gambar, kami meneruskan pendakian ke Bukit Batu Putih.Kemudian kami meneruskan pendakian ke Bukit Batu Putih. Jalur memasuki hutan yang redup dan trek sedikit naik dan menurun. Akhirnya kami sampai di kaki sebuah bukit berwarna putih. Untuk menuju ke puncak bongkah batu tersebut, kami perlu memanjat sedikit batu tersebut menggunakan tali. 
Dianggarkan pendakian ke Bukit Batu Putih memerlukan masa sekitar setengah jam dari tapak pakir di pintu masuk Taman Eko Rimba. Sesampai di puncak Bukit Batu Putih, kami menjamu mata melihat lautan luas yang terdapar di bawah. Setelah merakam gambar kenangan, kami turun melalui jalan kami datang tadi.

Bukit Batu Putih Port Dickson berada di Taman Eko Rimba Tanjung Tuan dan memerlukan masa sekitar setengah jam untuk sampai ke puncaknya. Pendakian tidak memerlukan guide dan tiada bayaran yang dikenakan buat masa sekarang. Jalur jelas dan redup. 


Tiada ulasan: